Kouluruokaan parannuksia harkiten (valtuustopuhe 14.12.22)

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja rakkaat lähimmäiset

Joulu on taas ja kattilat täynnä puuroo, ja nyt sitä saa ja nyt sitä saa…

Lastenjuhla, Joulu lähenee, mutta niin lähenee eduskuntavaalitkin. Miten se näkyy? No, Joulupukki jakaa lahjoja ja poliitikko euroja. Molemmat yrittävät olla kivoja lapsille ja jäädä mieliin hyväntekijöinä. Joulupukille antaminen on helppoa, kun lahjojen maksajana ovat viime kädessä ne vanhemmat ja euroja jakavan poliitikon kohdalla se joku antaja on veronmaksaja ja se ehtymätön kaupungin kassa.

Jos nyt ei vielä ole tullut selväksi, että mistä nyt puhun, niin yritän pitää miljoonan euron ruokapuheen.
Kaupunginhallitus äänesti talousarvioesitykseen täysin valmistelemattoman miljoonan euron lisäyksen koulu- ja päiväkotiruokaan. Lisäys on 50centtiä per päivä per pää. Kustannusten nousu on prosentuaalisesti suuri, + 25%.

Tämä esitys oli yllätys ilmeisesti myös virkamiehille ja ruokapalveluiden toimijoille, koska he eivät ole indikoineet laatuongelmia tai erityisiä valituksia kouluruoasta. Lukuunottamatta sitä järkyttävää nuppineula-ilkivaltaa Kvarnbackenin koulussa, josta saimme negatiivista uutisointia maan iltapäivälehtien lööppeissä asti.

Ainakin jotkut esitystä ajaneet poliitikot ovat julkisesti kertoneet, että ei kouluruuassa sinänsä ole mitään vikaa, mutta mielikuva hyvästä kouluruoasta pitää palauttaa tai houkuttelevuutta täytyy ainakin nostaa, ja se saa maksaa miljoona euroa. Katsotaan ja selvitetään sitten myöhemmin, että kuinka hyvää ruokaa sillä saadaan aikaan.

Tämä näyttää siltä, että olemme puhaltamassa miljoonan euron tyhjää kuplaa ja sanomme virkamiehille, että yrittäkää keksiä, että miten se täytetään, nyt on tilaa ja valinnanvapautta toteuttaa unelmia. Perusteettomasta rahan viskelystä, ei ole koskaan seurannut parasta lopputulosta. Politiikan tekemisen lähtökohta pitää olla aina aito tarve, eikä mielihalu.

Tarve osoitetaan mittaamalla ja se mittaus pitää perustua tarpeeksi kattavaan otantaan.

Koulu- ja päiväkotiruuasta on yhtä monta mielipidettä kuin on oppilasta ja lasta. Muistan omasta lapsuudesta, että toisista ruuista tykättiin ja toisista ei. Koskaan ei päästä kaikkia miellyttävään lopputulokseen, mutta koulun näkkäri on aina hyvää, se on fakta. Ruokalajikohtaista hävikkiä on syytä edelleen mitata, jotta saadaan ruokalistat sellaisiksi, että oppilaat eivät väistä joitain ruokia.

Ruoka on valmistettu Porvoossa kansallisten ravintosuositusten mukaan. Se on ravinteikasta, terveellistä, monipuolista ja jopa kustannustehokasta uudehkon keskuskeittiön ansiosta. Lisäksi ruuan hankinnassa ja valmistamisessa on huomioitu vastuullisuus ympäristöstä.

Iso plussa on sekin, että Porvoossa tarjotaan lapsille runebergin tortut, laskiaispullat ja pipareita. Näin ei todellakaan ole joka kunnassa.

Tosiasia on sekin, että kouluruuan on vaikea kilpailla mausta kotiruuan kanssa myös siksi, että mm. mausteiden ja suolan määrät maun tuottajina ovat alemmalla tasolla kuin kotiruoassa. Mutta, nälkä on edelleen maailman paras mauste.

Viime valtuustokauden puolella kaupunginvaltuutetut kävivät maistelemassa kouluissa kouluruokaa eri päivinä, saimme kaksi ruokalippua, ja mahdollisuuden mennä syömään aivan itse valitsemina päivinä. Istuimme opettajien ja oppilaiden kanssa pöydässä ja hämmästelimme kuinka hyvää kouluruokaa saimme. Opettajatkin antoivat ruuasta hyvää palautetta. Supernegatiivista palautetta tuli viime kaudella lähinnä yhdestä kasvisruoasta, mutta se poistettiin listoilta palautteen vuoksi.

Lisäksi vaikka kouluruoka olisi kuinka hyvää ja maukasta tahansa, niin osa teini-ikäisistä nuorista valitsee omavalintaiset ostoruuat ja omaehtoisen ruokailutapahtuman koulun ulkopuolella. Omat teini-ikäiset lapset tykkäävät kouluruoasta ja ihmettelevät, että miksi kaikki valittavat aina ruuasta.

Nyt yritän esittää kompromissihakuisen vastaesityksen perusteluineen:

Inflaatio ruuan osalta laukkaa kovaa vauhtia lähes 10%, mutta sekin oli jo huomioitu ennakolta kaupunginjohtajan alkuperäisessä talousarvio esityksessä.

Olemme aiemmin leikanneet ruoasta 40 000€ kestävän taloudenohjelman seurauksena, tosin sekin on jo korjattu vähitellen.

Niin silti lapsiin ja heidän ruokaan kannattaa panostaa ja kun olette noin laajalla rintamalla esittämässä noin suurta korotusta, niin teen maltillisemman esityksen kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan:

Kouluruokaan tehdään 300 000€ tasokorotus 1000 000 euroa sijaan.

Perusteluna: Ruoan raaka-aineiden hintoihin ja tuotantokustannuksiin kohdistuu kasvavaa inflaatiopainetta. Ruoan laatuun sekä raaka-aineisiin panostamalla voidaan edistää koulu- ja päiväkotiruoan menekkiä. Samalla raaka-aineiden valinnoissa voidaan myös edistää kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista.

Loppukaneettina: Jos tämä korotus ei jostain syystä riitä ja valtuusto seuraavana vuonna haluaa kohdentaa lisätoimia kouluruokaa, niin se kannattaa tehdä ehdottomasti portaittain ja etukäteen valmistellen, eikä suoraan miljoonan euron lisäyksellä.

Kiitos

Jere Riikonen