Kaupunkikaavoituksen ongelmia (puheeni valtuustossa 13.10.2014)

Arvoisa puheenjohtaja ja rakkaat lähimmäiset

Valtuutettu on ensisijaisesti asumisen ja elämisen asiantuntija. Valtuutetun tulee vaikuttaa käsitteillä oleviin asioihin mikäli kuntalaisen näkökulma ei toteudu.

Porvoon energiatehokkaan Skaftkärrin kaava (Kevätlaaksonpuro ja Kevätlaaksonkallio) ei ole kaikilta reunaosilta ole kelpo.

Raamatussa viisasmies rakensi kalliolle ja tyhmämies hiekalle. Kun rankasade lankesi, niin tyhmän talo sortui. Pelkään, että tarjoamme Porvoossa asukkaille tyhmänmiehen vetisiä tontteja.

Onko oikein, että;

1. Rakennamme alueen, joka on niin märkä, että ylempien tonttien on erityisen piharakentamisen keinoin yritettävä pidättää sadevesiä tontillaan jopa 12 tuntia, jotta alemmat tontit pysyvät kuivina? Alueelle ohjataan entuudestaan kaikki Kevätkummun sadevedet. Korttelissa 5716 ei tulvavaaran takia saa rakentaa kellareita.

2. Kaavoittamme savitontteja, joiden pihat vajoavat ilman mittavia ja kalliita maansiirtotoimenpiteitä?

3. Mainostamme energiatehokasta aluetta, jossa talot ovat niin matalalla, että niihin täytyy asentaa kiinteistökohtainen jätevesipumppaamo.

En voi hyväksyä tällaista kaavoitusta. Ehdottaisin asian palauttamista uuteen valmisteluun, jos kaupunkikehityslautakunta, kaupunginhallitus ja valtuustoryhmät eivät yksimielisesti olisi hyväksyneet asiaa.

Siksi kysyn, että onko kaupungilla alempia hintoja vaikeammin rakennettaville tonteille? (Kiinteistöpäällikkö Maarit Stålhbergin vastaus: Ei ole, koska maaperätutkimukset ovat suuntaa-antavia ja kukaan ei pysty ennakkoon tietämään minkälaisia tontit todellisuudessa ovat. Riski on rakentajalla.)

Jere Riikonen
13.10.2014 Kaupunginvaltuuston kokous