Alkoholipolitiikasta niskalenkki

”Tavoitteenani on, että minun ei koskaan tarvitse humaltua alkoholista, koska sen seuraukset ovat arvaamattomia” , toteaa Jere Riikonen, joka juo mieluusti teetä ja on mukana Porvoon Raittiusseurassa.

Alkoholi on yleisin työikäisten miesten kuolinsyy ja joka neljäs tehohoidossa makaavista on hoidettavana sairaalassa alkoholin väärinkäytön tai siitä aiheutuneen onnettomuuden vuoksi. Alkoholi on merkittävin yksittäinen syy väkivaltaan, avioeroihin ja syrjäytymiseen. Sosiaali- ja terveyspuolen kuluista valtaosa liittyy alkoholin väärinkäyttöön tai niiden välillisiin seurauksiin. Tilastollisesti jokainen suomalainen juo vuodessa keskimäärin 11 litraa, 100% alkoholia 720 eurolla. Käyttäjistä 10% juo 50% alkoholin kokonaismäärästä. Valtio saa alkoholista verotuloja lähes 1,7 miljardia, mutta alkoholin haitat maksavat yhteiskunnalle välittömästi 0,7-0,9 miljardia ja välillisesti 3,2-6,0 miljardiin euroa riippuen laskentatavoista.

Eduskunnalla on vastuu suomalaisten hyvinvoinnista. Lakien tarkoitus on elämän suojeleminen. Nykyinen löysä alkoholipolitiikka ei toteuta lainsäädännön syvintä tarkoitustaan kansalaisten suojelusta. Löysä politiikka mahdollistaa mielikuvia ruokkivan alkoholimainonnan ja alkoholien myynnin lähes joka kadun kulmauksesta aamusta iltaan. Alkoholin helppo saatavuus on lisännyt humalahakuista juomista yhä nuorempien keskuudessa. Alkoholin käyttäminen ei ole yksilön oma asia, mikäli yhteiskunta joutuu maksamaan siitä koituvat haitat. Alkoholipolitiikasta on otettava nopea niskalenkki, niin säästämme paljon rahaa ja itkua.